Tips voor de perfecte lay-out

  • Het ideale CV bestaat uit maximum twee A4-pagina's. Maar als je nog niet veel ervaring hebt, moet je het natuurlijk niet nodeloos lang proberen te maken. Heb je heel veel te vertellen? Probeer dan toch de belangrijkste informatie er uit te filteren. Je CV kan best niet langer zijn dat twee bladzijden, anders leest de rekruteerder het toch niet helemaal.
  • Gebruik titels en ondertitels die je in het vet zet of groter maakt. Door titels in je CV in het vet te zetten, zullen rekruteerders sneller de opbouw van je CV begrijpen en kunnen ze ook eventueel specifieke informatie die ze zoeken, terugvinden. Je kan ook kernwoorden in het vet zetten in de tekst zelf, zodat ze beter opvallen. Overdrijf hier echter niet mee.
  • Om een betere structuur aan te brengen, kan je ook gebruik maken van opsommingstekens en cijfers. Deze hulpmiddelen maken je CV lichter en overzichtelijker.
  • Kies een duidelijk lettertype dat goed leesbaar is. De inhoud van je CV is heel belangrijk, je moet er dan ook alles aan doen om er voor te zorgen dat de rekruteerder alles goed kan lezen. Gebruik ook hetzelfde lettertype als je brief zodat je CV en je motivatiebrief één geheel vormen. Als lettergrootte gebruik je best 12 voor de gewone tekst (titels mogen groter), dat wordt het meest gebruik en is de perfecte grootte. Kies ook zeker een standaardlettertype dat op elke computer staat, anders zal de rekruteerder je CV misschien niet kunnen lezen.
  • Zet je naam en contactgegevens bovenaan in de hoofding van de pagina, zodat ze onmiddellijk opvallen en bovenaan staan op elke pagina van je CV. De rekruteerder kan je dan gemakkelijker contacteren voor een eerste gesprek.
  • Gebruik niet te veel verschillende kleuren in je tekst. Je kan best gewoon alles in het zwart Solliciteer je voor een creatieve functie? Dan kunnen kleuren en een origineel design natuurlijk wel.
  • Als je je CV om de één of andere reden moet afdrukken, gebruik dan gewoon wit papier. Solliciteren is een serieuze zaak, gekleurd papier is dan af te raden.
  • Stel ruime marges in en gebruik dezelfde marges op alle pagina's. Maar overdrijf niet, er mag zeker niet teveel witruimte zijn op je blad, want dan zal de rekruteerder denken dat er eigenlijk niet veel in je CV staat.
  • Consequent zijn is het allerbelangrijkste, zowel voor de inhoud als de lay-out van je CV. Druk je CV nog eens af voor je het verstuurt en kijk of je overal dezelfde structuur, hetzelfde soort titels en hetzelfde lettertype gebruik hebt.
  • Overdrijf niet. Dat is de gouden regel die je voor elk van deze tips mag toepassen. Gebruik niet teveel opsommingstekens, niet te veel woorden in het vet, gebruik geen te groot lettertype,... Gebruik dus vooral je gezond verstand, en zorg er voor dat je CV er mooi en verzorgd uitziet en de rekruteerder onmiddellijk de belangrijkste elementen, zoals je studies en je ervaring, kan terugvinden
Ga naar boven