Soorten diploma's

Nieuwkomers die in België willen werken of studeren moeten hun diploma laten erkennen. NARIC beslist op welke niveau je diploma wordt gelijkgesteld. Sinds 2004 heeft België zijn hoger onderwijssysteem veranderd volgens het ‘Bolognaproces’ die 3 verschillende niveaus hebben:

Europese harmonisatie en Bolognaproces

  • 1ste cyclus: Bachelor (dit was voor 2004 graduaat)
  • 2de cyclus: Master (dit was voor 2004 licentiaat)
  • 3de cyclus: Doctoraat

Toch worden nog vaak de termen A1, A2 en A3 van het oude systeem gebruikt. Hieronder vind je meer info over deze termen met vergelijking naar de nieuwe termen: 

Gelijkstelling van buitenlandse diploma's

In België heb je de mogelijkheden om verder te studeren en/of te werken, maar soms is het moeilijk om de juiste weg te vinden.

Eén van de eerste stappen om de juiste job te vinden of verder te studeren is de gelijkstelling van je buitenlandse diploma's.  Zo kunnen onderwijsinstellingen en werkgevers zien dat je kwalificaties geldig zijn in België. Je kan in de VlaamseFranse of Duitse gemeenschap nationale erkenning aanvragen voor je diploma's. Deze procedure gebeurt via NARIC (National Academic Recognition and Information centres). 

Voor meer informatie rond deze instellingen, klik onderstaande links:  

Er bestaan verschillende procedures om je diploma gelijk te stellen, volgens je studies en doelen:

  1. De gelijkwaardigheid van buitenlandse diploma's secundair onderwijs voor personen die alles of een gedeelte van het secundair onderwijs in het buitenland gevolgd hebben kunnen een verzoek tot gelijkwaardigheid van hun buitenlands studiebewijs aanvragen
  2. De academische gelijkwaardigheidserkenning van buitenlandse diploma’s hoger onderwijs als je wil starten met te werken of je wil inschrijven in een Belgische onderwijsinstelling als hogeschool of universiteit. 
  3. De gelijkwaardigheidserkenning van buitenlandse diploma’s volwassenenonderwijs
  4. De professionele erkenning van een buitenlands diploma (EER-leerkrachten)  als je land van herkomst lid is van de Europese Economische Ruimte (EER) met een diploma behaald binnen de EER dat toegang geeft tot een gereglementeerd beroep.
  5. De professionele erkenning van een buitenlands diploma (EER-anders dan leraar)
  6. De niveaubepaling van een buitenlands diploma als je een zelfstandige onderneming wilt starten of indien je een 'exotische' taal wilt doceren in het Vlaams volwassenenonderwijs.
  7. De erkenning van een Vlaams diploma in het buitenland als je je Vlaams diploma wenst gelijkwaardig te laten verklaren in het buitenland.

Hier vind je de aanvraagformulieren in het Nederlands, Engels en niet officiële vertalingen in andere talen .

BELANGRIJK:
Als de verplichte documenten niet in één van de drie officiële talen (Nederlands, Frans en Duits) of Engels zijn, dan moet je zorgen voor een beëdigd vertaling.

Verdere info over vertalingen van documenten voor de diploma gelijkstelling procedure kan je aan je trajectbegeleiders bij de volgende instellingen vragen: 

Opleiding binnen- en buitenland

Hoogopgeleide nieuwkomers van nature uit actief en daarom kijken zij altijd naar de volgende stap uit in hun zoektocht naar werk. Een nieuwe opleiding of specialisatie om hun kennis sterker te maken zin altijd motiverend. Maar soms moet je naar het buitenland voor de opleiding die je meer zichtbaar op de arbeidsmarkt maakt. 

De vlaamse, franse een duitse gemeenschappen bieden mensen kansen om uw studies in het buitenland verder te volgen. Op de volgende links vind je informatie als je buiten België of de Europese ruimte wil studeren.

 

Ga naar boven